FESTIWAL SWOJSKIE SMAKI - promocja produktów lokalnych.
Opis operacji:
Zadanie poprzez swój zakres promuje spożywcze produkty lokalne, głównie sera wytwarzanego ręcznie na obszarze LGD, ale również żur z grzybami i białą fasolą, kabanosy zaplatane, lokalne pierogi i grochówkę. Realizacja projektu urzeczywistni wielki potencjał małych, lokalnych społeczności oraz zasobów naturalnych naszego regionu. Festiwal Swojskie Smaki będzie pobudzeniem apetytu na lokalne tradycyjne przysmaki. Organizatorzy zadbają o to, by godnie prezentować rolników i producentów lokalnej zdrowej żywności. Rozwój lokalnych, tradycyjnych produktów żywnościowych, w tym współpracy rolników ze sobą (grupy producenckie); rozwój rolnictwa ekologicznego i drobnego przetwórstwa rolno-spożywczego jest naszym głównym celem. Organizatorzy przygotowują też specjalną ekosferę. Będą tam prowadzone warsztaty i zabawy dla najmłodszych i trochę starszych. Pierwsze zajęcia zostaną poświęcone kreatywnemu wykorzystaniu odpadów i gospodarce żywnością. Organizatorzy chcą, aby na miejscu powstała również specjalna strefa gastronomiczna, w której na miejscu będzie można usiąść i skosztować dobrych lokalnych produktów. Na Festiwal będzie zaproszonych wielu gości w tym kilkunastu z zagranicy. Imprezę ma odwiedzić ponad 500 osób. Festiwal będzie promował lokalne produkty/potrawy - wyroby spożywcze w pełni przygotowane z produktów uzyskanych na obszarze LGD. Produkty te są charakterystyczne ze względu na miejscową kulturę, obyczaje, przepisy przekazywane z pokolenia na pokolenie. Realizację zadania zaplanowano 26 maja 2019 r. W ramach operacji grantobiorca nie będzie uzyskiwać dochodu.