Flaga UE Logo Leader Logo LGD Zielony Wierzhołek Śląska Logo PROW

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”.

Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Operacja współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach działania 19. „Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER”, poddziałania 19.4 Wsparcie na rzecz kosztów bieżących i aktywizacji” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.

×

Wyszukaj w serwisie

×

Zapisz się do Newslettera

FESTIWAL SWOJSKIE SMAKI - promocja produktów lokalnych.

Wnioskodawca:
Ochotnicza Straż Pożarna Iwanowice Duże
Nr wniosku:
4/2/2018/G
Rok:
2018
Gmina:
Gmina Opatów
Kwota wsparcia:
20 000,00 zł
Wartość projektu:
25 089,90 zł
Przedsięwzięcie:
Promocja obszaru LGD poprzez produkty lokalne
Cel ogólny:
Rozwój gospodarki i tym samym poprawa warunków na rynku pracy
Cel szczegółowy:
Rozwój lokalnych, tradycyjnych produktów żywnościowych, w tym współpracy rolników ze sobą (grupy producenckie); rozwój rolnictwa ekologicznego i drobnego przetwórstwa rolno-spożywczego; innowacyjne wykorzystanie gruntów rolnych
Perspektywa finansowa:
PROW 2014-2020 - Granty

Opis operacji:

Zadanie poprzez swój zakres promuje spożywcze produkty lokalne, głównie sera wytwarzanego ręcznie na obszarze LGD, ale również żur z grzybami i białą fasolą, kabanosy zaplatane, lokalne pierogi i grochówkę. Realizacja projektu urzeczywistni wielki potencjał małych, lokalnych społeczności oraz zasobów naturalnych naszego regionu. Festiwal Swojskie Smaki będzie pobudzeniem apetytu na lokalne tradycyjne przysmaki. Organizatorzy zadbają o to, by godnie prezentować rolników i producentów lokalnej zdrowej żywności. Rozwój lokalnych, tradycyjnych produktów żywnościowych, w tym współpracy rolników ze sobą (grupy producenckie); rozwój rolnictwa ekologicznego i drobnego przetwórstwa rolno-spożywczego jest naszym głównym celem. Organizatorzy przygotowują też specjalną ekosferę. Będą tam prowadzone warsztaty i zabawy dla najmłodszych i trochę starszych. Pierwsze zajęcia zostaną poświęcone kreatywnemu wykorzystaniu odpadów i gospodarce żywnością. Organizatorzy chcą, aby na miejscu powstała również specjalna strefa gastronomiczna, w której na miejscu będzie można usiąść i skosztować dobrych lokalnych produktów. Na Festiwal będzie zaproszonych wielu gości w tym kilkunastu z zagranicy. Imprezę ma odwiedzić ponad 500 osób. Festiwal będzie promował lokalne produkty/potrawy - wyroby spożywcze w pełni przygotowane z produktów uzyskanych na obszarze LGD. Produkty te są charakterystyczne ze względu na miejscową kulturę, obyczaje, przepisy przekazywane z pokolenia na pokolenie. Realizację zadania zaplanowano 26 maja 2019 r. W ramach operacji grantobiorca nie będzie uzyskiwać dochodu.